Magen är hundens mittpunkt, bokstavligt talat. När magen är i balans är hunden glad, energisk och redo för äventyr. Men när något inte stämmer, kan det bli både jobbigt för dig och obehagligt för din hund. Så hur vet du om något är fel? Här är fem tecken som kan avslöja att din fyrbenta väns mage inte mår som den ska – och vad du kan göra för att få tillbaka ordningen!
1. Gaser som får dig att öppna fönstret – omedelbart
Alla hundar släpper sig då och då, men om det händer konstant och du börjar fundera på att flytta till en annan del av huset för att undkomma lukten, då kan det vara ett tecken på att något är fel. Överdriven gasbildning kan orsakas av allt från känslighet mot viss mat till obalans i tarmfloran.
Vad kan du göra? Börja med att granska din hunds kost. Ofta kan gaser bero på att maten innehåller svårsmälta ingredienser, som vissa spannmål eller artificiella tillsatser. Prova att byta till ett foder med högkvalitativa ingredienser, och se om det gör skillnad. Att minska mängden godis eller rester från matbordet kan också hjälpa. Ett tillskott med prebiotika, som Magbalans, kan vara ett bra långsiktigt stöd för en sund tarmflora och mindre gaser.
2. Diarré som verkar komma från ingenstans
Diarré är ett av de tydligaste tecknen på att något inte stämmer med din hunds mage. Om det händer en gång eller två kan det bero på att din hund ätit något olämpligt. Men om det fortsätter längre än ett par dagar, eller om din hund blir slö och tappar aptiten, kan det vara ett tecken på ett större problem, som en infektion eller mag-tarm-obalans.
Vad kan du göra? Förutom att se till att din hund får i sig vätska (prova t.ex. att blanda lite elektrolyter i vattnet), kan du ge skonsam kost under en period, som kokt kyckling och ris, tills magen lugnat sig. Diarré kan också bero på stress eller foderintolerans, så det kan vara bra att överväga en foderändring.Ett fodertillskott som Magbalans kan också hjälpa magen att återhämta sig snabbare och stabilisera tarmfloran efter diarré. Om problemen kvarstår, kontakta veterinär.
3. Aptiten är borta
Om din hund som vanligtvis är galen i maten plötsligt inte vill röra sin skål, då är det något som pågår. Aptitlöshet kan bero på många olika saker, men kan ofta vara ett tecken på att magen inte är i toppform. Det kan vara något så enkelt som en mindre magbesvär eller så komplext som en underliggande sjukdom.
Vad kan du göra? Testa att göra måltiderna lite mer spännande genom att blanda in något extra gott, som lite blötfoder eller en matsked osaltat buljong. Om aptitlösheten kvarstår längre än två dagar, bör du ta kontakt med en veterinär. Långsiktigt kan ett magvänligt kosttillskott också stötta en hälsosam matsmältning och aptit.
4. Förstoppning – ja, det händer hundar också
Förstoppning är ett vanligt problem som många hundägare inte tänker på förrän det händer. Det kan bero på att hunden får för lite fibrer i kosten, inte dricker tillräckligt med vatten, eller att något blockerar tarmen. Om din hund har svårt att bajsa eller om du märker att avföringen är torr och hård, kan det vara ett tecken på förstoppning.
Vad kan du göra? Öka mängden fiber i din hunds kost genom att tillsätta lite kokta grönsaker som morötter eller pumpa – det kan hjälpa till att hålla magen i rörelse. Se till att din hund alltid har färskt vatten tillgängligt, särskilt efter promenader eller lek. Regelbunden motion stimulerar också tarmarna.
Gräsätande och överdrivet kliande – vad det kan betyda för din hund
Om din hund ofta äter gräs eller slickar sig överdrivet kan det vara tecken på magproblem. Gräsätande tros ibland hjälpa hundar med magont eller att framkalla kräkningar. Överdrivet kliande, särskilt på tassarna, kan kopplas till tarmobalans eller allergier som påverkar huden